Hieronder staan een aantal vragen van gebruikers met antwoorden

Hoe kan ik One Cue Systems bereiken?
Kun je met de One Cue zuurstofmeter BZV-metingen doen?
Wat voor soort plastic moet ik gebruiken als membraan?
Wat vinden anderen van de One Cue zuurstofmeter?


Kun je met de One Cue zuurstofmeter BZV-metingen doen?
Ja, dat kan. Het Biochemisch zuurstofverbruik (BZV) is een belangrijke maat voor de hoeveelheid biologisch afbreekbare stof in (afval)water. Hoe hoger het BZV, hoe meer zuurstof de bacteriën in het water zullen verbruiken om het af te breken. Uiteindelijk kan het water zuurstofloos worden waardoor de dieren in het water stikken. Daarom is ook het aantal inwoner-equivalenten waarvoor je belasting betaalt, gebaseerd op het BZV van het water dat je door gootsteen en toilet spoelt.

Wat voor soort plastic moet ik gebruiken als membraan?
Je kunt allerlei soorten plastic gebruiken: van vrij stevige boterhamzakjes tot zeer dunne huishoudfolie. De snelheid waarmee zuurstof door dit plastic heen diffundeert is afhankelijk van de dikte van het materiaal. Dunne folie geeft een elektrode met een hoge gevoeligheid en korte responstijd, maar de elektrische stroom is relatief groot, je moet hard roeren en de gebruiksduur is vrij kort. Een dikkere folie geeft een lagere gevoeligheid en een langere responstijd, maar de elektrode gaat langer mee en je hoeft maar zacht te roeren.

Wat vinden anderen van de One Cue zuurstofmeter?
Het CMA/AMSTEL Instituut heeft de elektrode getest in combinatie met coachlab 2 via een meetversterker in Coach 5. Voorlopige bevindingen:
"...De reactietijd van de sensor is lekker kort. De sensor is enigszins roergevoelig, wat te verwachten is, roeren moet voorzichtig gebeuren.
De reproduceerbaarheid van een meting is niet intensief onderzocht. Ook de invloed van de instelling van de 5k -draaipotmeter moet nog nader worden bekeken.
De eerste kennismaking is echter positief:
Er kan snel, makkelijk en goedkoop worden gemeten waarbij het versterkte signaal zeker bruikbaar lijkt...

Giliam van der Wolf, STEBO:
Nu mijn profielwerkstuk is afgerond, zal ik mijn bevindingen hieronder kort weergeven.
-De zuurstofelektrode werkt uitstekend: hij heeft een zeer korte reactietijd en een erg stabiele meting.
-Het ijken moet precies gebeuren (om zuurstofgehaltes aan de gemeten waardes te kunnen toekennen)
-De metingen van de zuurstofelektrode zijn eenvoudig grafisch weer te geven
-De toepassingen van de zuurstofelektrode zijn erg groot

Lida van der Werf, Marnecollege
De nieuw aangeschafte zuurstofmeters hebben we nog niet gebruikt, maar ons eerste exemplaar hebben we mee gehad op de werkweek in de Weerribben. Leerlingen doen daar bodem en wateronderzoek. De resultaten waren bevredigend .
Om de elektrode tijdens zo'n dag te conserveren heb ik bij een plastic voorraadflesje een gat in het deksel gemaakt, waardoor de elektrode precies past. In het flesje doe ik een geconcentreerd Na2SO3 oplossing. Dat werkt goed.

 

Knoptekst