Meten met CoachLab of CBL2

One Cue Systems heeft de zuurstofelektrode uitgebreid met een ingebouwde versterker die rechtstreeks met behulp van een BT-plug op een van de sensorpoorten van CoachLab of TI CBL2 kan worden aangesloten. De versterker wordt gevoed via de BT-plug vanuit CoachLab of CBL2. De uitgangsspanning bedraagt ongeveer 1 V bij 100% zuurstofverzadiging in water of 21% zuurstof in de lucht en ligt dus binnen het bereik van de 0-5 V ingang van deze interfaces. Er kunnen nog zuurstofverzadigingspercentages van 350% worden gemeten.

De voordelen van deze elektrode zijn:

goedkoop
simpel in elkaar te zetten met gewone huishoudfolie en bijgeleverde gel
snelle reactietijd
direct te gebruiken, geen polarisatietijd
direct met de BT-plug aan te sluiten op CoachLab I of II of CBL2
hoge zuurstofgehaltes meetbaar (minimaal 350%)

Alle instellingen worden vanuit de software gedaan. Er zitten dus geen instelknopjes bij de elektrode.
Tot 31 december 2012 kan de elektrode met ingebouwde versterker worden aangeboden voor 110,00 inclusief BTW en verzending.
Hebt u belangstelling voor zo'n elektrode, kijk dan bij Bestellen.


De zuurstofelektrode met Coach 6 Light

Hier is een korte handleiding voor het werken met een zuurstofelektrode die is aangesloten op CoachLab 1.

1. De zuurstofelektrode aansluiten


Start het programma Coach 6 Light. Kies Openen, Coachlab I.

Dubbelklik op Meten met Coachlab I.

Ga linksonder naar een leeg sensorvakje, druk op de rechtermuisknop en klik op Sensor uit bibliotheek kiezen.

Ga naar beneden en dubbelklik op Zuurstofsensor (vloeistof) (0376) (CMA) (0-100%). Het lege vakje toont nu een o2-icoontje.

Sleep het o2-icoon naar een van de twee BT-ingangen. De meter geeft nu bijv. -11,9% aan.

Sluit de elektrode aan op de BT-ingang. De meter geeft nu een kleine verandering, bijv. -11,2%. Gebeurt er niets, klik dan ergens op het bruine vlak op de rechtermuisknop en klik Reset hardware.
2. De zuurstofelektrode ijken of kalibreren

Om de zuurstofelektrode te kalibreren (van een schaal voorzien) klik je met de rechtermuisknop op het het o2-icoon. Klik op Wijzig/IJking.

Bij Schaal kun je bij Max: het hoogste te verwachten zuurstofgehalte invullen. Dit kan in fotosyntheseproeven ver boven de 100% zijn.

Bij IJking kun je bij X0: het nulpunt invoeren. Vul hier de spanning in van een droge, niet-geprepareerde elektrode, dus zoals die nu is aangesloten. De spanning staat in het vakje A1. Beter is het de spanning in te geven van een geprepareerde zuurstofelektrode (zie Gebruiksklaar maken van de elektrode) die enige tijd is ondergedompeld in een Natriumsulfiet-oplossing en waarvan de spanning niet meer verandert.

Bij IJking kun je bij X1: de spanning invoeren wanneer de elektrode zich in de lucht (21%) (zie Meten van het % zuurstof in lucht) of in belucht water (100%) (zie Meten van het relatieve zuurstofgehalte) bevindt . In dit geval is CoachLab je meter, de gemeten spanning is A1: en X1: is de waarde die je instelt met de regelknop. Het gewenste percentage (of mg/L) kun je invullen bij Y1:.


3. Metingen uitvoeren met Coach
Wanneer je een proef gaat doen die bijv. 10 minuten duurt, klik dan op het -icoontje. Verander Tijdsduur: in 10 minuten en klik op Kies.

Wanneer je het proces in de tijd wilt volgen, klik dan op het -icoontje en vervolgens op Kies. Klik vervolgens in het venster rechtsboven. Er verschijnt nu een grafiek waar je nog van alles aan kunt veranderen.

Start het proces door het aanklikken van het -icoon.


Nog enkele tips:

De zuurstofelektrode wordt pas na enkele uren gebruik helemaal stabiel.

Als je dikkere plastic folie gebruikt, dan reageert de elektrode minder snel, maar hij wordt stabieler en gaat langer mee.

Succes met je proeven!

Knoptekst